Blog

Bosnia and Herzegovina

Dag iedereen / čao svima

Wat zou het schandalig zijn, moest ik geen blog over Bosnië schrijven. Ik ben namelijk afkomstig van Bosnië en ik ben daar heel erg trots op.

Bosnië is niet heel erg bekend bij de meeste mensen, ik moet het altijd als volgt uitleggen: “Weet je waar Kroatië en Servië op de kaart staan, wel Bosnië ligt daartussen.” en dan doet er bij de meesten wel een belletje rinkelen.

Het is heel moeilijk om je te kunnen voorstellen hoe Bosnië eruit ziet. Ik kan dit dan wel kort beschrijven, maar je moet het toch met je eigen ogen ooit eens gezien hebben hoe een mooi land het eigenlijk wel niet is. Het is een land met héél véél natuur. Waar je ook kijkt, je ziet alleen maar groen. (Zalig!).

Wat ik heel jammer vind, is dat je in Bosnië nog heel veel resten van de burgeroorlog in 1992 kan zien. Zo zie je nog veel ingestorte huizen/gebouwen staan. Op sommige plaatsen zie je ook nog de oude tanken of kanonnen. Dit vind ik heel eng om te zien, ik krijg beelden voor mij, die ik liever niet zie. Mijn ouders en broer hebben deze gruwelijke momenten moeten meemaken en zijn daardoor naar België gevlucht, omdat mijn tante en nonkel al in België woonden. Ze werden warm ontvangen door iedereen en zo hebben ze een kans gekregen om een veilig leven op te bouwen.

Ik ga minstens 2x per jaar naar Bosnië. Het is een autoreis van ongeveer 16-18u. Klinkt lang, maar omdat ik er altijd zo hard naar uitkijk, is die reis zo voorbij. Je hebt ook de mogelijkheid om met het vliegtuig te gaan, dan ben je maar 2u onderweg. Voor ons is dit geen optie, omdat we vaak langer dan 2 weken gaan. Een auto huren is ook mogelijk, maar dan lopen de kosten op.

Elke keer opnieuw, kijk ik er heel erg hard naar uit om terug naar Bosnië te gaan. Aangezien heel mijn familie verspreid woont over heel de wereld, is dat dan altijd een moment dat we elkaar eindelijk kunnen terug zien.

Nu weet je waarom ik graag naar Bosnië ga (cultuur, geschiedenis, natuur en familie), maar ik wil graag nog 3 tips geven, waarom jij ook eens naar Bosnië zou moeten gaan.

1#Leuke steden

Bosnië Herzegovina heeft ook een paar interessante steden. Zoals bijvoorbeeld Mostar en Sarajevo, beide behorend tot de bekendste steden van het land. Mostar is vooral bekend om de Stari Most, 1 van de bekendste bruggen van Europa. Mostar ligt in het zuidelijke deel van het land. Mostar is al iets bekender bij toeristen,  dit komt omdat er vanuit Kroatië dagtrips worden georganiseerd.

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië Herzegovina, is een stuk groter dan Mostar maar nog steeds redelijk klein. Het is leuk om in het oude stadscentrum Bašcaršija door de smalle straatjes rond te wandelen.

Uiteraard zijn er meer steden in Bosnië Herzegovina die de moeite waard zijn om te bezoeken.

2# Goedkoop

Bosnië Herzegovina is goedkoop. Prijzen voor een overnachting, eten en vervoer liggen veel lager dan in West-Europese landen. Een overnachting in een goed hotel kost +/- 15 euro per persoon. Bijna alle bezienswaardigheden zijn gratis. Ergens uiteten kost je ongeveer 5 euro.

3# Lekker eten

Het eten is Bosnië is anders dan in andere landen. Het draait er vooral rond vlees en deegwaren. Zo zijn de gerechten čevapi, burek, sirnica heel erg bekend. Cevapi zijn kleine rundsworstjes en burek en sirnica zijn bijna hetzelfde. Burek wordt enkel met vlees gemaakt en sirnica met kaas.

You may also like...